Ερωτήσεις προς τον πρόεδρο CFA Society Cyprus Παναγιώτη Χρυσοστόμου

Ερωτήσεις προς τον πρόεδρο CFA Society Cyprus Παναγιώτη Χρυσοστόμου
Παρουσίαση του Κυπριακού Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus) για περιοδικό ΙΝ Business
* Η έκταση του απαντημένου κειμένου για το περιοδικό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1.000 λέξεις
- Ποιος είναι ο CFA Society Cyprus και ποια η αποστολή του; (Παρακαλώ συμπεριλάβετε στοιχεία όπως ίδρυση/ σύσταση, ιδρυτές και την ιδέα από την οποία προέκυψε η δημιουργία του)
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus) ιδρύθηκε το 2003, ως ο τοπικός Σύνδεσμος στην Κύπρο του CFA Institute, το οποίο εδρεύει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και αριθμεί πέραν των 140.000 μελών σε όλο τον κόσμο. Ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου ήταν οι πρώτοι κάτοχοι του επαγγελματικού τίτλου CFA στην Κύπρο, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο νυν Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου μετά την επίσημη εγγραφή του. Η ιδέα τότε ήταν να συστήσουμε έναν σύνδεσμο από άτομα που έχουν λάβει την πιστοποίηση CFA και ζουν στην Κύπρο, ώστε να αναλάβουμε τοπική δράση και ταυτόχρονα να προωθήσουμε και να προβάλουμε στη χώρα μας τον τίτλο του CFA, ως μια κορυφαία επαγγελματική πιστοποίηση για χρηματοοικονομικούς αναλυτές, η οποία αποδίδεται μόνο σε άτομα εγνωσμένης πείρας και κατόπιν μιας δύσκολης και κλιμακωτής εξέτασης σε τρία επίπεδα. Όταν συστάθηκε, το 2003, ο Σύνδεσμός μας αριθμούσε 25 μέλη. Έκτοτε προστίθενται κάθε χρόνο νέα μέλη και σήμερα, 15 χρόνια μετά πλέον, αριθμεί 124 μέλη, τα οποία εργοδοτούνται από όλες τις μεγάλες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες καθώς και άλλους οργανισμούς του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου.
2. Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του και ποια οφέλη μπορούν να έχουν;
Μέλη του CFA Society Cyprus είναι οι πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές (Chartered Financial Analysts) που διαμένουν στην Κύπρο. Για να αποκτήσει κάποιος τον τίτλο του CFA Charterholder πρέπει να είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου, να έχει τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική πείρα στα χρηματοοικονομικά, διαρκή ικανοποίηση ηθικών και επαγγελματικών κριτηρίων και κυρίως να περάσει και τα τρία επίπεδα των εξετάσεων που δίνονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του CFA Institute που εδρεύει στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ιδιαίτερα αυστηρές εξετάσεις σε θέματα χρηματοοικονομικών, λογιστικής, οικονομικών, στατιστικής και διαχείρισης χαρτοφυλακίου σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, που απαιτούν πολλές ώρες μελέτης. Ως πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές (CFA), τα μέλη του Συνδέσμου αναγνωρίζονται διεθνώς ως τα πλέον καταρτισμένα άτομα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για να αναλύουν θέματα σχετικά με την χρηματοοικονομική επιστήμη και ειδικότερα τις επενδύσεις και επιπρόσθετα είναι μέλη της παγκόσμιας κοινότητας CFA, η οποία προσδίδει κύρος και αναγνωρισιμότητα από εργοδότες, θεσμικά όργανα και Αρχές.
3. Ποια είναι τα άτομα που σήμερα απαρτίζουν το διοικητικό του συμβούλιο;
Εκτός από μένα, που είμαι ο πρόεδρος, μέλη του ΔΣ είναι ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Αλέπης, ο γραμματέας Μάριος Γεωργιάδης, η ταμίας Στέλλα Ηλιάδου και οι Καίτη Γιαννουρά, Ευγένιος Αντωνίου και Αντύπας Ασφούρ.
4. Ποιες είναι οι συνήθεις δραστηριότητες του Κυπριακού Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus);
Η πιο γνωστή δραστηριότητα του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών, που οργανώνεται σε ετήσια βάση από την ίδρυση του, είναι το Annual Forecast Event. Το Annual Forecast Event είναι ένα γεγονός που φιλοξενεί ομιλητές διεθνούς κύρους από το εξωτερικό, ειδικούς σε θέματα επενδύσεων και οικονομικών, οι οποίοι παρουσιάζουν τις ετήσιες προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία και τις διάφορες επενδυτικές κατηγορίες. Στη διοργάνωση αυτή συμμετέχουν όχι μόνο τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά και μεγάλος αριθμός επαγγελματιών από όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κύπρου, που έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της κυπριακής και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Σύνδεσμος διοργανώνει επίσης σε ετήσια βάση τα τελευταία τέσσερα χρόνια το CFA Research Challenge που είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακές ομάδες, με σκοπό την ετοιμασία έρευνας για τη μετοχή μιας συγκεκριμένης δημόσιας εταιρείας και την παρουσίαση της έρευνας αυτής σε επαγγελματίες του κλάδου. Η νικήτρια ομάδα μαζί με τον υπέυθυνο καθηγητή του Πανεπιστημίου της προκρίνονται στον διεθνή διαγωνισμό και εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό. Ο Σύνδεσμος διοργανώνει επίσης την ετήσια τελετή βράβευσης των νέων κατόχων του επαγγελματικού τίτλου CFA, εκπαιδευτικές ημερίδες στον τομέα των επενδύσεων καθώς και ψυχαγωγικά και κοινωνικά γεγονότα για τα μέλη του.
5. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus) για τη νέα χρονιά;
Οι στόχοι μας ως CFA Society Cyprus εστιάζουν στην εμπέδωση του ρόλου των πιστοποιημένων χρηματοοικονομικών αναλυτών CFA και στην αναγνώριση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των μελών του Συνδέσμου μας από τους αρμόδιους φορείς, είτε πρόκειται για εργοδότες είτε για τις αρμόδιες Αρχές ή και τους νομοθέτες. Θεωρούμε ότι η παρουσία μελών του CFA σε έναν οργανισμό ή μια Αρχή και η συμμετοχή τους σε σχετικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων και στη λήψη της καλύτερης απόφασης κάθε φορά. Πάρτε για παράδειγμα το θέμα των αξιογράφων, για το οποίο έγινε πολύς λόγος κατά την προεκλογική περίοδο. Αν, κατά την περίοδο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, αυτά τα ζητήματα τύγχαναν χειρισμού μόνο από καταρτισμένο προσωπικό στον τομέα των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών, με την κατάλληλη ακαδημαϊκή και επαγγελματική γνώση, αλλά και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και τη δέσμευση για ηθική επαγγελματική συμπεριφορά που προϋποθέτει εσαεί ο τίτλος του CFA, πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
6. Ως CFA Society Cyprus, ποιό θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το πλάνο δράσης του νέου Προέδρου για την οικονομία και πού πρέπει να δώσει περισσότερο έμφαση;
Κοιτάξτε, μετά τη διδακτική εμπειρία του μνημονίου, η κυπριακή οικονομία έχει πλέον επιστρέψει σε ικανοποιητικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν και γίνονται θετικά βήματα, με τις συμφωνίες π.χ. για ανάληψη των ΜΕΔ από ιδιωτικές εταιρείες, αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν για την ολιστική λύση του ζητήματος. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης άνθισε, ωθώντας την οικονομία στην εξωστρέφεια, ενώ και οι φημισμένες υπηρεσίες της Κύπρου διατηρούν τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα η χώρα μας, παρά το σοκ του μνημονίου, να διατηρείται ψηλά ως επενδυτικός προορισμός. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι ώρα η νέα κυβέρνηση να σχεδιάσει τη διασπορά της κυπριακής οικονομικής δραστηριότητας και σε άλλους τομείς, όπου ενδεχομένως να έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, με βάση και τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, ο τομέας της ναυτιλίας, αλλά και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας. Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί η προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κάτι που όμως προϋποθέτει την περαιτέρω βελτίωση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, με έμφαση σε συγκεκριμένα τμήματα και εποπτικές Αρχές.
Στην πενταετία που έρχεται υπάρχει εξάλλου η πρόκληση του Brexit, το οποίο, αν προνοήσουμε και το διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευκαιρία για περαιτέρω δικτύωση της Κύπρου στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αφού αφενός διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Βρετανία και στοιχεία που προσομοιάζουν στα αντίστοιχα βρετανικά, όπως το κυπριακό νομικό και εταιρικό σύστημα, και αφετέρου έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και φημίζεται για το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Αν η νέα κυβέρνηση προνοήσει και θεσπίσει τις ανάλογες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία στη μετά Brexit εποχή, τότε η αναπόφευκτη αβεβαιότητα του πρώτου καιρού, μπορεί να εξελιχθεί σε μια εξαιρετική νέα συνθήκη για την κυπριακή οικονομία.