Συνέντευξη του Προέδρου του CFA Society Cyprus, Παναγιώτη Μαυρομιχάλη στο ΚΥΠΕ ενόψει του CFA Forecasting Event

– Πώς βλέπετε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και ποιες είναι οι προκλήσεις;
Η Κυπριακή οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε σχέση με το 2018 και το 2019. Στα θετικά καταγράφονται η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας καθώς και η σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού του κράτους. Από την άλλη, η προδιαγραφόμενη μείωση ξένων επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και μια ενδεχόμενη επιβράδυνση του τουριστικού τομέα εξαιτίας μιας πιθανής γεωπολιτική αστάθειας ή άλλους εξωγενής παράγοντες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.
– Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του 2013;
Είναι εμφανές ότι υπάρχει εξομάλυνση του τραπεζικού τομέα. Όμως, η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς από ότι θα ανέμενε κανείς. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών, μείωση των εξόδων, καθώς και περαιτέρω συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων τους. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών κερδοφορίας.
– Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου θα συμβουλεύετε πελάτες σας να αγοράσουν μετοχές κυπριακών τραπεζών;
Αυτό που συμβουλεύουμε εμείς τους επενδυτές είναι όπως επενδύουν σε χαρτοφυλάκια με επαρκή διασπορά. Αν λάβουμε όμως υπόψη ότι τα εισοδήματα των πλείστων επενδυτών είναι συνδεδεμένα σε μεγάλο βαθμό με την κυπριακή οικονομία, καθώς και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, η οποιαδήποτε επένδυση σε κυπριακές μετοχές πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με την στρατηγική κατανομή ενός χαρτοφυλακίου, διασφαλίζοντας επαρκή διασπορά. Επομένως, η επένδυση σε μετοχές κυπριακών τραπεζών θα μπορούσε να εξεταστεί από μεγάλα και επαρκώς διεσπαρμένα χαρτοφυλάκια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αποτίμηση και τη ρευστότητα της μετοχής.
– Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων;
Προσωπικά, θα χαρακτήριζα το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων ως ευνοϊκό για τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Ο κύριος λόγος είναι ότι, λόγω των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι θεσμικοί επενδυτές, στρέφονται στις εν λόγω εταιρείες για να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους που μέχρι τώρα ήταν κατατεθειμένα στο τραπεζικό σύστημα. Είναι σημαντικό ωστόσο οι εταιρίες και οι επενδυτές να διασφαλίσουν ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις γίνονται στη βάση ενός ολιστικού και ορθολογιστικού οικονομικού προγραμματισμού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ του κάθε επενδυτή.
– Πώς κρίνετε την υφιστάμενη επενδυτική κουλτούρα στην Κύπρο τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών;
Στην Κύπρο είναι βαθιά ριζωμένη μια κουλτούρα αποταμίευσης σε τράπεζες και επενδύσεων σε ακίνητα. Σαν σύνδεσμος χρηματοοικονομικών αναλυτών προσπαθούμε να εμπεδώσουμε μια επενδυτική κουλτούρα, βάση της οποίας ο επενδυτής τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών να μπορεί να εφαρμόσει ένα ορθολογιστικό οικονομικό προγραμματισμό. Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η αξία της επένδυσης βάση μιας προκαθορισμένης επενδυτικής πολιτικής υπό την καθοδήγηση έμπειρων χρηματοοικονομικών συμβούλων.
– Πώς κρίνετε την πορεία του Κυπριακού Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών;
Ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus) έχει εδραιωθεί πλέον, χάρη στην έντονη δράση του και τη συμβολή του στα χρηματοοικονομικά τεκταινόμενα του τόπου τα τελευταία χρόνια. Ο Σύνδεσμος εστιάζει τη δράση του σε τρεις πυλώνες: την καταπολέμηση του οικονομικού αναλφαβητισμού, την συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου και τη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, την κυβέρνηση και άλλους φορείς στον κλάδο των επενδύσεων με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο. Ο Σύνδεσμος αριθμεί σήμερα περισσότερα από 175 μέλη, τα οποία έχουν όλα αποκτήσει την πιστοποίηση του CFA Institute. Επίσης, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου CFA. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις του τίτλου για το έτος 2020 είναι πέραν των 200.
– Τι θα ακούσουμε στο φετινό ετήσιο CFA Forecasting Event;
Στο φετινό CFA Forecasting Event έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον διευθύνοντα σύμβουλο του CFA Institute για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική, κ. Gary Baker, ο οποίος θα μιλήσει για το μέλλον του κλάδου των χρηματοοικονομικών (Future of Finance). Επίσης, κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Alexander Prawitz, διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου της εταιρίας διαχείρισης επενδύσεων Schroders, ο οποίος θα αναλύσει τις επενδυτικές προοπτικές μετά το 2020 σε σύγκριση με τη θετική πορεία που είχαν οι διεθνείς αγορές κατά την δεκαετία που πέρασε.