Χρηµατοοικονοµικά «αναλφάβητοι» οι Κύπριοι µαθητές

Τεράστιο είναι το κενό που εντοπίζεται στη διδακτέα ύλη των κυπριακών σχολείων, όσον αφορά τον ρόλο του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος στην κοινωνία, κάτι που οδηγεί σε νέους πολίτες µε πλήρη άγνοια ακόµα και των πιο απλών και καθηµερινών εννοιών και διαδικασιών.
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκποµπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Διονύσης Σινάνος, µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Συνδέσµου Χρηµατοοικονοµικών Αναλυτών Κύπρου (Chartered Financial Analyst – CFA) και επαγγελµατίας του κλάδου, ανέφερε ότι οι µαθητές λυκείου δεν γνωρίζουν ακόµα και τις πιο απλές έννοιες, όπως τι είναι η πιστωτική κάρτα ή το χρηµατιστήριο και πόσο σηµαντική είναι η αξία της αποταµίευσης.
Οι µαθητές λυκείου δυσκολεύονται να αντιληφθούν ακόµα και τις πιο απλές έννοιες, όπως η πιστωτική κάρτα.
Του Χρήστου Μιχάλαρου
Τεράστιο είναι το κενό που εντοπίζεται στην διδακτέα ύλη των κυπριακών σχολείων, όσον αφορά τον ρόλο του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος στην κοινωνία, κάτι που οδηγεί σε νέους πολίτες µε πλήρη άγνοια ακόµα και των πιο απλών και καθηµερινών εννοιών και διαδικασιών.
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκποµπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Διονύσης Σινάνος, µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Συνδέσµου Χρηµατοοικονοµικών Αναλυτών Κύπρου (Chartered Financial Analyst – CFA) και επαγγελµατίας του κλάδου, ανέφερε ότι οι µαθητές λυκείου δεν γνωρίζουν ακόµα και τις πιο απλές έννοιες, όπως τι είναι η πιστωτική κάρτα ή το χρηµατιστήριο και πόσο σηµαντική είναι η αξία της αποταµίευσης. Από το 2018, ο CFA σε συνεργασία µε το Υπουργείο Παιδείας, επισκέπτεται τους µαθητές λυκείου στα σχολεία τους, παρέχοντας µαθήµατα σε σχέση µε το αντικείµενο, σε µια προσπάθεια να µειωθεί ο χρηµατοοικονοµικός αναλφαβητισµός που µαστίζει την κυπριακή κοινωνία. Μέχρι στιγµής στα «σεµινάρια» έχουν συµµετάσχει άνω των 500 µαθητών. «Η διαδικασία είναι διαδραστική και βλέπουµε ότι σιγά-σιγά ανοίγεται στους µαθητές ένας καινούργιος κόσµος όσον αφορά στην αξία της αποταµίευσης εν αντιθέσει µε την νοοτροπία του δανεισµού και της κατανάλωσης που διέπει την Κύπρο», ανέφερε.
Ο CFA αποτελεί έναν µη κερδοσκοπικό οργανισµό ο οποίος αριθµεί 167.000 αναλυτές παγκοσµίως, ενώ στην Κύπρο τα µέλη του ανέρχονται σε άνω των 170. Σκοπός του είναι να βελτιώσει τους τοµείς των χρηµατοοικονοµικών και των επενδύσεων, καθώς και να προωθήσει καλύτερα πρότυπα δεοντολογίας, εκπαίδευσης και επαγγελµατικοί συµµόρφωσης. Στην ερώτηση πόσο εύκολο είναι στις µέρες µας οι πολίτες να εξαπατηθούν σε σχέση µε τις οικονοµικές τους υποθέσεις αν δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση, ο κος Σινάνος απάντησε ότι η έλλειψη γνώσης είναι µεγάλο πρόβληµα, κάτι που φάνηκε έντονα µετά τα γεγονότα του 2013, την οικονοµική κατάρρευση και το κούρεµα καταθέσεων.
«Ο κόσµος δανειζόταν χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους. Έπαιρνε δάνεια πάνω στα δάνεια. Σκοπός µας είναι να επιµορφώσουµε τον κοινό, αρχίζοντας από τα παιδιά και διδάσκοντάς τους τις βασικές έννοιες, όπως η αποταµίευση, ο δανεισµός, αλλά και τι δουλειά κάνουν οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταµεία, οι ασφαλιστικές στην βάση της κοινωνίας µας.
Επισκεπτόµαστε τόσο δηµόσια όσο και ιδιωτικά σχολεία», ανέφερε. Σύµφωνα µε τον ίδιο, επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από τους µαθητές, όσο και από τους καθηγητές, καθώς για εκείνους είναι µια «πρωτόγνωρη εµπειρία», καθώς τους προσφέρεται γνώση για πολύ καθηµερινά και απτά πράγµατα, όπως οι πιστωτικές κάρτες, και το χρηµατιστήριο. Πάντως, ο κος Σινάνος ανέφερε ότι ένα από τα συνηθέστερα στοιχεία τα οποία οι µαθητές έχουν «παγιωµένα» µέσα τους, είναι το ζήτηµα της ιδιοκατοίκησης.
«Τα παιδιά θεωρούν ότι θα έχουν όλα το δικό τους σπίτι στο µέλλον κάτι που συνεπάγεται δανεισµό. Το ενοίκιο παραµένει κάπως “ταµπού”. Κατά την διάρκεια των µαθηµάτων προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί δεν είναι αναγκαίο να έχουν όλοι το δικό τους σπίτι. Παρόλα αυτά βλέπουµε ότι δεν αιθεροβατούν σήµερα. Προ κρίσης το πρόβληµα ήταν µεγαλύτερο, καθώς υπήρχε η νοοτροπία κανείς να χτίζει σπίτι και να αγοράζει ένα αυτοκίνητο µεγαλύτερο από εκείνο του γείτονα. Τώρα τα παιδιά πατάνε πιο πολύ στα πόδια τους», ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι πολύ σηµαντικό οι άνθρωποι να ζουν βάσει των δυνατοτήτων τους, διαφορετικά προκύπτουν σηµαντικά κοινωνικά προβλήµατα, πέραν των οικονοµικών.